Hoe fantastic is plastic?

Voor mij is het duidelijk, plastic is allesbehalve fantastic en het gebruik moet worden geminimaliseerd. Waarom? Allereerst omdat de zee is veranderd in plastic soep, vissen en vogels erdoor sterven en zeedieren kleine plastic deeltjes voor voedsel aanzien, waardoor het vaak giftige afval in onze voedselketen komt. En wat dacht je van al het zwerfafval op ’t land? Natuurlijk gooi jij nooit zomaar plastic op straat of in de natuur en zamel je het keurig in om te worden gerecycled. Maar heb je er wel eens op gelet hoeveel plastic een gemiddeld gezin in een week verbruikt? Wat moeten we met die gigantische plasticberg? Hoeveel bermpaaltjes en fleece truien hebben we nodig? Plastic recyclen is goed, maar gebruik ervan voorkomen véél beter.

Minstens zo erg zijn de effecten van plastic voor onze gezondheid. Een tijdje terug werd ik opgeschrikt door een krantenbericht: Voor het eerst is aangetoond dat er schadelijke, hormoonverstorende stoffen aanwezig zijn in de lucht van Vlaamse kleuterklassen. De blootstelling aan kankerverwekkende stoffen is tot 20 keer hoger in lokalen met veel meubels en speelgoed van plastic, dan in klassen met vooral houten meubilair. De hormoonverstorende stof is Bisphenol A, en komt ook voor in plastic bakjes en bekers. Die stof kan in ons eten en drinken lekken. Als je dit leest, krijg je misschien net als ik de neiging om al het plastic onmiddellijk uit je huis te verwijderen. Maar kan dat wel, een huishouden waarin (bijna) geen plastic voorkomt?

De hoeveelheid plastic in mijn huis valt – gelukkig – mee. Eigenlijk heb ik er altijd een aversie tegen gehad. Omdat ’t zo lelijk was. Kunststof plantenpotten bijvoorbeeld, en die afgrijselijke witte en groene tuinstoelen, of zo’n gifgroene plastic tuingieter. Jaren had ik een houten afdruiprek, dat langzaam zwart werd en begon weg te rotten – maar alles beter dan zo’n wit geplastificeerd ding. Ik sjouwde rond met ’n zware, zinken emmer en regelmatig beschadigde ik er een muur of deurpost mee. Bovendien gaf ’t lelijke krassen in het houten aanrechtblad. Maar dat was allemaal te verkiezen boven plastic emmers. Totdat mijn man er genoeg van had en er opeens plastic emmers stonden. Langzaam deed meer plastic zijn intrede in mijn huis. Plastic bakjes, de elektrische tandenborstel, de stofzuiger (jaren had ik een metalen exemplaar van mijn oma!), plastic flessen, plastic tassen. Het ging eigenlijk ongemerkt. Het was handig, ja, maar mooi, nou nee. Totdat mij berichten bereikten over de schadelijke effecten van plastic op onze gezondheid en ons milieu. En vanaf die tijd wordt het plastic dat zich op slinkse wijze in mijn huis heeft verzameld er langzaamaan weer uitgewerkt. 100% plasticvrij zal ’t niet worden, maar ik kom een heel end. Wil je je huis ook zoveel mogelijk vrij van plastic? Hieronder vind je tien gegarandeerd plasticvrije producten, die je huis mooier maken. En zeg nou zelf, van mooie dingen om je heen word je toch blij!

 

1. Wandhaken van hoorn

hoornen haken

 

2. De Steel stoel. Gemaakt van stelen van oude of nieuwe bezems. Je kunt ook je eigen gebruikte bezemstelen inleveren en er zo’n prachtige stoel van laten maken.

reinier-de-jong-steel-chair-6

Source: stilsucht.de via Moodd on Pinterest

3. Houten tandenborstels

houten tandenborstels

Source: azur-e.tumblr.com via Merel on Pinterest

4. RVS lunchtrommel

rvs broodtrommel

Source: fab.com via Merel on Pinterest

 

5. Planksteunen

planksteunen van takken

Source: lovinglivingsmall.blogspot.com via Merel on Pinterest

6. Houten kratten

houten kratten kast

Source: blog.decoratrix.com via Merel on Pinterest

7. Rietjes van RVS

rietjes

Source: apartment132.blogspot.com via Merel on Pinterest

 

8. Rieten wasmand

rieten manden

 

9. Bezem gemaakt van natuurlijke materialen

bezem van natuurlijk materiaal

Source: elorablue.tumblr.com via Merel on Pinterest

10. Onderzetters van stenen en vilt. Een DIY idee!

stenen onderzetters

Source: marthastewartweddings.com via Merel on Pinterest

Heb je een product of DIY  (do-it-yourself)  idee dat een plastic artikel kan vervangen? Ik verzamel ze allemaal! Deel het met mij en anderen die dit blog lezen. Heb je vragen? Stel ze hieronder in het reactieveld en ik beantwoord ze graag! Hier vind je alvast meer informatie over veilige en onveilige plastics.

De foto helemaal bovenaan met het vergiet als lampenkap – ook een DIY – is van myscandinavianhome.blogspot.it via Merel on Pinterest

Advertenties

4 reacties op “Hoe fantastic is plastic?”

  1. Plastic fantastic, heel goed dit!

  2. […] Beperk het gebruik van plastic zoveel mogelijk. Het is soms even zoeken naar plasticvrije producten, maar er zijn al veel alternatieven […]

  3. heel erg leuk allemaal maar is het wel te doen op langere termijn ? onderhoud etc.?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: